Події, які відбуваються останнім часом в Україні, а особливо в Донецькій і Луганській областях, поставили багато підприємств перед необхідністю переглядати договірні зобов’язання, і навіть розривати контракти.

Юридичним обґрунтуванням змін в термінах виконання договорів або розірвання контрактів (у тому числі, ЗЕД-контрактів) може бути «форс-мажор», до якого, серед іншого, відносяться військові дії, громадські заворушення в Донецькій і Луганській областях.

Однак, для того, щоб відстрочити виконання договірного зобов’язання або розірвати контракт (посилаючись на обставини «форс-мажору») необхідно дотримати кілька умов:

1) перевірити наявність і зміст в контракті / договорі положень про форс-мажор;

2) підтвердити факт і період дії будь-яких видів форс-мажорних обставин висновками (свідоцтвами) Торгових палат регіону (абз. 2 ч. 3 ст. 14 ЗУ «Про торгово-промислові палати в Україні»). На території Донецької області зазначені підтвердження видаються Донецькою Торгово-промисловою палатою;

3) повідомити контрагента про наявність форс-мажору і повідомити про наслідки форс-мажору.

Умови отримання відповідного підтвердження в Донецькій Торгово-промисловій палаті:

  1. Термін отримання підтвердження – 10 днів з моменту звернення;
  2. Вартість – від 600 гривень;
  3. Підтвердження надається тільки суб’єктам внутрішньо економічної діяльності російською / українською мовами (суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності дане підтвердження отримують в Торгово-промисловій палаті України (м. Київ));
  4. У відповідну ТПП необхідно подати наступні документи:
  • копію статутних документів суб’єкта господарювання;
  • копію договору / контракту;
  • копію специфікацій (в разі їх наявності);
  • копію інших доповнень до договору / контракту (у разі їх наявності).

Юристи ЮФ «Зільвер» готові проконсультувати з питань застосування правил про форс-мажорі, а також допомогти в отриманні довідок ТПП України про настання форс-мажору. 

Залишити відповідь

Your email address will not be published. Обов'язкові поля помічені із *

Post comment